niedziela, 15 czerwca 2014

KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ


SKŁADNIKI:

460 g. miękkiego masła
6 białek
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
barwniki spożywcze ( najlepiej w żelu )

Sposób przygotowania:
 
Białka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier. Miskę ustawiamy nad parą wodną i cały czas podgrzewając, mieszamy białka rózgą, tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści (najlepiej sprawdzić to organoleptycznie, rozcierając białka i cukier między palcami ).

Po tym czasie ubijamy białka z cukrem dokładnie w mikserze aż masa będzie bardzo gęsta, a beza całkowicie zimna.

Następnie stopniowo, kawałek po kawałku, dodajemy masło, cały czas miksując. Po pewnym czasie od rozpoczęcia ubijania masa będzie rzadsza i może wyglądać na zwarzoną – nie ma co się martwić, wszystko jest ok, należy dalej miksować, od otrzymania kremu dzieli nas już tylko kilka minut.
Krem ucieramy, aż wyraźnie zgęstnieje, dodajemy do niego sok z cytryny i jeszcze przez chwilę ucieramy masę mikserem.
Gotowe!
Przygotowany krem dzielimy na tyle części ile zaplanowaliśmy kolorów. Do każdej dodajemy barwnik, możemy go rozprowadzić łyżką. Proponuje stopniowo, w zależności jak intensywny kolor chcemy uzyskać.
Przystępujemy do dekorowania tortu używając tylek i rękawa cukierniczego.

Życzę powodzenia i smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz