niedziela, 15 czerwca 2014

BISZKOPT


SKŁADNIKI:
tortownica 24 cm

5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, dalej ubijając dodawać po kolei żółtka. Obie mąki wymieszać, przesiać i
delikatnie połączyć z masą z jajek, najlepiej łopatką.


Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm i piec w temperaturze 170 stopni C przez 30 minut lub do "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć z piekarnik i upuścić z wysokości pół metra na podłogę ( wtedy biszkopt nam nie opadnie ), wstawić z powrotem do uchylonego, wyłączonego piekarnika do wystygnięcia.
Po wystudzeniu można przekroić na blaty do tortu.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz