niedziela, 15 czerwca 2014

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM


SKŁADNIKI:

1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
250g pieczarek
5 plastrów boczku wędzonego
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować ( 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i 1 łyżeczka musztardy), marynata natrzeć mięso i zostawić na noc w lodówce.

Na drugi dzień polędwiczkę obsmażyć ze wszystkich stron na złoto, odstawić.

Pieczarki obrać, pokroić, przyprawić solą, pieprzem i zblendować. Przełożyć na patelnię i odparować wodę z masy pieczarkowej.
Rozłożyć folie spożywczą lub aluminiową, ułożyć na niej plastry wędzonego boczku, na boczek masę pieczarkową i na to podsmażoną polędwiczkę.

Zwinąć w rulon, wstawić na 20 minut do lodówki żeby stężała.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na środku układamy roladę z polędwicą,

brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozmąconym jajkiem i zawijamy. Na zewnątrz również smarujemy ciasto zmąconym jajkiem i lekko nacinamy z góry.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut.
Gotową, upieczona polędwicę odstawiamy na 10 minut następnie kroimy w grube plastry.

Podawać z warzywami lub sałatą.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz