POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
250g pieczarek
5 plastrów boczku wędzonego
sól, pieprz
1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę najlepiej dzień wcześniej zamarynować ( 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i 1 łyżeczka musztardy), marynata natrzeć mięso i zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień polędwiczkę obsmażyć ze wszystkich stron na złoto, odstawić.
Pieczarki obrać, pokroić, przyprawić solą, pieprzem i zblendować. Przełożyć na patelnię i odparować wodę z masy pieczarkowej.
Rozłożyć folie spożywczą lub aluminiową, ułożyć na niej plastry wędzonego boczku, na boczek masę pieczarkową i na to podsmażoną polędwiczkę.
Zwinąć w rulon, wstawić na 20 minut do lodówki żeby stężała.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, na środku układamy roladę z polędwicą,
brzegi ciasta francuskiego smarujemy rozmąconym jajkiem i zawijamy. Na zewnątrz również smarujemy ciasto zmąconym jajkiem i lekko nacinamy z góry.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 45-50 minut.
Gotową, upieczona polędwicę odstawiamy na 10 minut następnie kroimy w grube plastry.
Podawać z warzywami lub sałatą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz