poniedziałek, 19 maja 2014

SZASZŁYKI Z PIERSI  KURCZAKA



SKŁADNIKI:

1 pierś z kurczaka ( podwójna )
Patyczki do szaszłyków

Składniki na marynatę:

250ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy
skórka i sok z połowy limonki
pieprz cayenne
pieprz, sól
curry

Sposób przygotowania:

Patyczki namoczyć w wodzie, żeby nam się nie paliły w trakcie grillowania.

Przygotowujemy marynatę. 
Wszystkie podane składniki łączymy ze sobą.
Pierś z kurczaka kroimy w paski i wkładamy do przygotowanej marynaty.


Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki najlepiej na 2-3 godziny, im dłużej tym lepiej.
Zamarynowane mięsko nadziewamy na namoczone patyczki do szaszłyków i na grilla :)
Polecam włożyć w tę marynatę również udka z kurczaka, pycha!





Gotowe,  grillowane mięsko podawać na przykład z sałatką ziemniaczaną i pieczoną cukinią.
Przepis na sałatkę znajdziecie na moim blogu.
Cukinię pokrój  wzdłuż,  na długie paski, posmaruj oliwą, posól i na grill ;)



Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz