wtorek, 20 maja 2014

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z BOCZKIEM


SKŁADNIKI:

2 małe główki młodej kapusty 
400g surowego boczku
4 plastry wędzonego boczku
1kg ziemniaków
4 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 pęczek świeżego kopru
pół pęczka natki pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Surowy boczek myjemy, obsuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na suchą patelnie i podsmażamy wytapiając tłuszcz, przyprawiamy sola, pieprzem i majerankiem. 
Po zrumienieniu boczku przekładamy do garnka z wrzącą wodą, doprawiamy solą, pieprzem, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka z boczkiem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i połowę posiekanego kopru.
Wędzony boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na wytopionym tłuszczu z surowego boczku, dorzucamy posiekaną cebulę, 
smażymy razem do jej zeszklenia i przekładamy do garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok 45 minut, do momentu aż surowy boczek będzie miękki.
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka, po zagotowaniu dokładamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i resztę kopru. Jeszcze raz doprawiamy do smaku. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz