BUŁECZKI "BRIOCHE"
SKŁADNIKI:
400 g mąki krupczatki
szczypta soli
30 g cukru
125ml ciepłego mleka
40 g masła
1 jajko
10 g świeżych drożdży ( dałam 7g drożdży w proszku )
cukier do posypania
Sposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podzielić na siedem części i uformować z nich kulki.
Ułożyć w tortownicy o średnicy 24cm.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać cukrem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok. 25 minut, do zrumienienia.
Przepyszne słodkie bułeczki, idealne na śniadanko z kubkiem mleka :)
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz