środa, 21 maja 2014

BUŁECZKI "BRIOCHE"


SKŁADNIKI:

400 g  mąki krupczatki
szczypta soli 
30 g cukru 
125ml ciepłego mleka 
40 g masła 
1 jajko 
10 g świeżych drożdży ( dałam 7g drożdży w proszku )
cukier do posypania
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.



Po tym czasie ciasto podzielić na siedem części i uformować z nich kulki. 
Ułożyć w tortownicy o średnicy 24cm.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać cukrem.


 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok. 25 minut, do zrumienienia.



 Przepyszne słodkie bułeczki, idealne na śniadanko z kubkiem mleka :)

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz