niedziela, 18 maja 2014

JABŁECZNIK Z PIANKĄ


SKŁADNIKI:

1,5kg jabłek
0,5kg mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
4 jaja
2-3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, 3/4 szklanki cukru, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto.
1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę cista wyłożyć do blaszki o wymiarach 24x34.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać resztę cukru, cukier waniliowy i cynamon, gotową masę przełożyć na kruche ciasto. Na jabłka położyć ubitą pianę z białek z cukrem pudrem i budyniem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 10 minut, wyjąć, zetrzeć resztę kruchego ciasta i wstawić ponownie do piekarnika na ok 40 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz