niedziela, 6 kwietnia 2014

ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM Z PIECZARKAMI



SKŁADNIKI:
700g żeberek wieprzowych
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki oliwy do obsmażania

Sposób przygotowania:

Żeberka kroimy na porcje, myjemy, obsuszamy i  wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Obsmażamy z każdej strony i przekładamy do garnka.




 Na tym samym tłuszczy szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki. 



Przesmażamy ok. 5 minut i przekładamy do żeberek. 


Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sprasowany czosnek, wlewamy ok. pół litra wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Podajemy z ziemniaczkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz