ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
700g żeberek wieprzowych
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki oliwy do obsmażania
Sposób przygotowania:
Żeberka kroimy na porcje, myjemy, obsuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Obsmażamy z każdej strony i przekładamy do garnka.
Na tym samym tłuszczy szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki.
Przesmażamy ok. 5 minut i przekładamy do żeberek.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sprasowany czosnek, wlewamy ok. pół litra wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny.
Podajemy z ziemniaczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz