SPAGHETTI Z BROKUŁAMI W SOSIE SEROWYM
SKŁADNIKI:
1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 opakowania mrożonych brokuł
1 łyżka tartego parmezanu
100g tartego sera chedar
100g tartej mozzarelli
2 łyzki masła
1 łyżka mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron i brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Sos:
Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, krótko przesmażamy i po trochu wlewamy na patelnie mleko, cały czas mieszając. Ważne, żeby wlewać stopniowo bo zrobią się kluski ;) Następnie dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy po kolei sery, mieszając aż do ich rozpuszczenia. Sos nie może być za rzadki.
Do przygotowanego sosu wrzucamy ugotowane al dente brokuły.
Podajemy z makaronem spaghetti lub innym ulubionym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz