piątek, 4 kwietnia 2014

SPAGHETTI Z BROKUŁAMI W SOSIE SEROWYM



SKŁADNIKI:

1 opakowanie makaronu spaghetti
1/2 opakowania mrożonych brokuł
1 łyżka tartego parmezanu
100g tartego sera chedar
100g tartej mozzarelli
2 łyzki masła
1 łyżka mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron i brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Sos:

 Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, krótko przesmażamy i po trochu wlewamy na patelnie mleko, cały czas mieszając. Ważne, żeby wlewać stopniowo bo zrobią się kluski ;) Następnie dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy po kolei sery, mieszając aż do ich rozpuszczenia. Sos nie może być za rzadki.


Do przygotowanego sosu wrzucamy ugotowane al dente brokuły.
Podajemy z makaronem spaghetti lub innym ulubionym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz