piątek, 4 kwietnia 2014

JAGODZIANKI





SKŁADNIKI:


Na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

Nadzienie:
400g jagód (użyłam mrożonych)
3/4 szklanki cukru

Na lukier:
1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
1 łyżka ciepłej wody
ok pół szklanki cukru pudru

Na kruszonkę:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Przygotować zaczyn drożdżowy.
Do letniego mleka dodać z wymierzonych porcji łyżkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i przesiać na stolnicę. Masło stopić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko i żółtko. Wymieszać i wlać do przygotowanej mąki, wszystko zagnieść, w trakcie dodać stopione masło. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu  na godzinę ( w misce przykrytej ściereczką).


Wyrośnięte ciasto rozwałkować niezbyt cienko, pokroić na kwadraty, na każdym położyć łyżkę jagód ( kładłam mrożone) i posypać łyżeczką cukru, ciasto skleić formując bułeczki.
Gotowe ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 20 minut.
 W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C (z termoobiegiem).
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.
Część bułeczek polecam upiec bez kruszonki i polać lukrem.
 
Piec 25-30 minut.


Lukier:
Wymieszać ciepłą wodę z sokiem z pomarańczy i dodawać stopniowe cukier puder. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na jeszcze ciepłe jagodzianki polać lukrem (wedle uznania).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz