JAGODZIANKI
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie:
400g jagód (użyłam mrożonych)
3/4 szklanki cukru
Nadzienie:
400g jagód (użyłam mrożonych)
3/4 szklanki cukru
Na lukier:
1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
1 łyżka ciepłej wody
ok pół szklanki cukru pudru
Na kruszonkę:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Na kruszonkę:
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Przygotować zaczyn drożdżowy.
Do
letniego mleka dodać z wymierzonych porcji łyżkę cukru, pokruszone
drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i przesiać na stolnicę. Masło stopić.
Do
wyrośniętego zaczynu dodać jajko i żółtko. Wymieszać i wlać do
przygotowanej mąki, wszystko zagnieść, w trakcie dodać stopione masło.
Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę (
w misce przykrytej ściereczką).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować niezbyt cienko, pokroić na kwadraty, na każdym położyć łyżkę jagód ( kładłam mrożone) i posypać łyżeczką cukru, ciasto skleić formując bułeczki.
Gotowe ułożyć na blasze wyłożoną
papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 20
minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C (z termoobiegiem).
W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C (z termoobiegiem).
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.
Część bułeczek polecam upiec bez kruszonki i polać lukrem.
Piec 25-30 minut.Część bułeczek polecam upiec bez kruszonki i polać lukrem.
Lukier:
Wymieszać
ciepłą wodę z sokiem z pomarańczy i dodawać stopniowe cukier puder.
Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz