czwartek, 3 kwietnia 2014

DROŻDŻÓWKI Z TWAROGIEM


SKŁADNIKI:

Na ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego

Na farsz:
250g chudego twarogu
4 łyżki gęstej śmietany
starta skórka z 1 pomarańczy
cukier puder (wedle własnego uznania)

Na lukier:
1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
1 łyżka ciepłej wody
ok pół szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Przygotować zaczyn drożdżowy.
Do letniego mleka dodać z wymierzonych porcji łyżkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i przesiać na stolnicę. Masło stopić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać jajko i żółtko. Wymieszać i wlać do przygotowanej mąki, wszystko zagnieść, w trakcie dodać stopione masło. Dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu  na godzinę ( w misce przykrytej ściereczką).


Przygotować farsz. Wszystkie podane składniki wymieszać. Twaróg powinno się zemleć ale ja wolę czuć te grudki ;)

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5cm i posmarować równomiernie twarogiem.
Składamy, dłuższy bok ciasta składamy do środka, do połowy i tak samo drugą stronę.


Pokroić na 5 cm paski (najlepszy do tego będzie nóż do krojenia pizzy) i skręcać na kształt muchy.

Gotowe ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni C (z termoobiegiem).
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec 25-30 minut.
Z tej ilości składników wyszło mi 12 sztuk.

Lukier:
Wymieszać ciepłą wodę z sokiem z pomarańczy i dodawać stopniowe cukier puder. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na jeszcze ciepłe drożdżówki polać lukrem (wedle uznania).


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz