środa, 19 marca 2014

ŻEBERKA W KAPUŚCIE





SKŁADNIKI:

800g  żeberek wieprzowych
500g kapusty kiszonej
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli granulowanej
szczypta pieprzu cayenne
szczypta czarnego pieprzu
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
liść laurowy
ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Z przypraw sypkich, oliwy i miodu przygotowujemy marynatę.
Żeberka opłukujemy, wkładamy w marynatę, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
Na dno naczynia wolno waru układamy kiszoną kapustę. Żeberka obsmażamy na patelni, przekładamy do kapusty.
Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię po smażeniu żeberek, po zeszkleniu dodajemy do żeberek razem z ząbkiem czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim.
Naczynie ustawiamy na niskim poziomie grzania i dusimy ok 6 godzin.
Danie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi lub kopytkami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz