środa, 19 marca 2014

BARANINA W POMIDORACH







 SKŁADNIKI:

500g baraniny bez kości
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka pomarańczowa
2 łodygi selera naciowego
2 cebule
2 x pomidory w puszce ( całe pomidory )
1 ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
2 gałązki rozmarynu
2 gałązki kolendry
2 gałązki natki pietruszki
ziele angielskie,
liść laurowy
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka vegety
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso opłukujemy, kroimy jak na gulasz i wrzucamy na rozgrzana patelnię (jeśli mięso jest dość tłuste nie używamy oliwy, tłuszcz się sam wytopi ) przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną baraninę przekładamy do naczynia wolno waru ( slow cooker ). 


Obie papryki i seler naciowy kroimy w grubą kostkę, cebulę siekamy w piórka, wszystko wrzucamy na mięso w naczyniu, dokładamy ząbek czosnku, wszystko zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła.


Naczynie ustawić na wyższy poziom grzania i dusić przez 4 godziny. W trakcie duszenia zamieszać 2 razy. 
Danie można podać z ryżem ( ja użyłam ryż tajskiego ).


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz