sobota, 1 marca 2014

ROSÓŁ


SKŁADNIKI:

1 cały kurczak ( 1,25 kg)
6 dużych marchewek
3 pietruszki
1 duży por
1 seler korzeń
pół pęczka selera naciowego
1 cebula
świeża natka pietruszki 
świeży koper
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, kroimy na porcję i wrzucamy do garnka z zimną wodą, wstawiamy na gaz.
W tym czasie obieramy  włoszczyznę. Marchewkę kroimy wg upodobań, resztę włoszczyzny zostawiamy w całości. Na cebuli zostawiamy ostatnią warstwę łupiny, da nam piękny złocisty kolor.


Gdy się pojawią tzw. szumy zbieramy (ścięte białko), pilnujemy żeby nam się za mocno nie gotowało, dodajemy opłukane w zimnej wodzie warzywa, dolewamy szklankę zimnej wody i zbieramy pozostałe szumy sitkiem, zmniejszamy gaz na bardzo mały, tak żeby tylko się "pyrkało". 

Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 3 gałązki świeżego kopru i natkę pietruszki. Pozostawiamy na 3 godziny na wolnym ogniu, ważne żeby nie przykrywać garnka. Pilnować, żeby nie gotowało się za mocno bo rosół będzie mętny.
Podajemy z ulubionym makaronem. Posypujemy świeżą natką i koprem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz