sobota, 1 marca 2014

KURCZAK W RYŻU


SKŁADNIKI:

6 porcji kurczaka (3 ćwiartki)
2 szklanki ryżu
5 szklanek wody
2 cebule
3 marchewki
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Przyprawy do kurczaka:
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli granulowanej
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta kolendry
szczypta pieprzu cayenne 
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Myjemy porcje kurczaka, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę i tak przygotowaną zaprawą nacieramy porcje kurczaka. Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy na godzinkę do lodówki.
Wlewamy wodę do garnka, wrzucamy pokrojoną marchewkę i cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy i zele angielskie, gotujemy 15 minut.
 Do brytfanny wsypujemy równomiernie 2 szklanki ryżu, na ryżu układamy porcje kurczaka i wszystko zalewamy przygotowanym bulionem. 
Wstawiamy do piekarnika na 70 minut, temp. 180 stopni C.


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz