piątek, 14 marca 2014

MAKARON REGINETTE Z PULPECIKAMI 
W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM





SKŁADNIKI:

250g makaronu Reginette 

Składniki do sosu:
200g pieczarek
1 cebula
300ml słodkiej smietany
300ml gęstej śmietany (creme fraiche)
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Składniki do pulpecików:
400g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
namoczona w mleku bułka
2 plastry wędzonego boczku
sól, pieprz
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy sos. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 


Dusimy ok. 10 minut, dodajemy obydwie śmietany, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy sos do garnka. 


W między czasie gotujemy makaron.
Bierzemy się za pulpeciki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, startą na drobnych oczkach cebulą, pokrojonym drobno boczkiem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, solą i pieprzem.
Formujemy jak najmniejsze pulpeciki. 
Obtaczamy je w mące i rumienimy z każdej strony na rozgrzanej oliwie,


następnie przekładamy je do sosu łyżka cedzakową, żeby uniknąć nadmiaru tłuszczu.
Dodajemy do sosu starty parmezan i dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy do sosu natkę pietruszki i podajemy z gorącym makaronem.



Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz