niedziela, 9 marca 2014

WĄTRÓBKA WIEPRZOWA Z JABŁKIEM

SKŁADNIKI:

800g wątroby wieprzowej
3 duże cebule
3 jabłka
mąka do obtaczania
olej i łyżka smalcu do smażenia
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wątrobę myjemy, odsączamy i kroimy w niewielkie dzwonki. Cebulę siekamy, jabłka kroimy w słupki.


Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Jednocześnie wstawiamy garnek z wodą ok. 1 litr.
Wątróbkę obtaczamy w mące i przesmażamy  do lekkiego zrumienienia ( uważać żeby nie przetrzymać za długo bo będzie twarda) i przekładamy do garnka na gotującą się wodę.



 Na tłuszcz po smażeniu wątróbki wrzucamy pokrojone jabłka i cebulę, przesmażamy aż do zeszklenia i przekładamy do wątróbki.


Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (ważne żeby nie solić wcześniej bo wątroba będzie twarda). Wszystko razem dusimy na małym ogniu 40 minut mieszając co jakiś czas. Nie trzeba już "zaklepywać" sosu, powstała ze smażenia wątroby zasmażka powinna zagęścić sos.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz