niedziela, 16 lutego 2014

TIRAMISU






SKŁADNIKI:

9 żółtek
150g cukru kryształu
750g serka mascarpone
1,5 opakowania podłużnych biszkoptów 
kakao do dekoracji
0,5 szklanki wody

Poncz kawowy:
250ml espresso
60ml Amaretto
90g cukru

Sposób przygotowania

KREM:

Do garnka wlewamy 0,5 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, odparowujemy wodę aż powstanie gęsty syrop. Żółtka ubijamy w mikserze do białości, stopniowo dolewamy gorący syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy dość długo (ok. 15 minut), aż powstanie nam puszysta masa.

Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone. Mieszamy.

PONCZ KAWOWY:

Do garnka wlewamy espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywny syrop kawowy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy Amaretto. Mieszamy.

Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach ok. 30 na 20cm) układamy warstwę podłużnych biszkoptów  nasączonych ponczem kawowym.


Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. 



Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki, najlepiej na dobę. 
Przed podaniem dekorujemy kakao i truskawkami. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz