środa, 12 lutego 2014

BABKA KAPUŚCIANA Z MIĘSEM





SKŁADNIKI:

1 główka włoskiej kapusty
1kg mięsa mielonego wołowego
2 kajzerki
2 cebule
1 jajko
sól, pieprz

 Sos :
1 puszka pomidorów siekanych 
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru
 sól, pieprz, bazylia


Sposób przygotowania:

Kapustę włożyć do gorącej wody, chwilę gotować ok 5 minut, zdjąć wierzchnie liście, wyłożyć nimi natłuszczoną  foremkę, skropić wodą.


 Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, połączyć z mięsem, posiekaną i przesmażoną cebulą oraz jajkiem, przyprawić. Na kapustę wyłożyć warstwę mięsa, przełożyć liśćmi kapusty, warstwę mięsa i przykryć wierzch liśćmi kapusty. 

Wstawić do wysokiej blachy lub naczynia żaroodpornego wypełnionego gorącą wodą, tak aby foremka była do połowy zanurzona.
Piec ok. 80 minut w temp. 170 stopni C.
Podawać z sosem z duszonych pomidorów.

Sos
Zeszklić cebulę i czosnek na maśle, dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i brązowym cukrem. Poddusić 10 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz