poniedziałek, 17 lutego 2014

ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM





SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

1 szklanka mąki pszennej
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300g mrożonego szpinaku (brykiet)
1 ząbek czosnku
sól
1 łyżka masła

SKŁADNIKI NA FARSZ:

1 opakowanie łososia wędzonego w plastrach 
1 opakowanie twarożku Filadelfia ze szczypiorkiem
1 opakowanie twarożku Filadelfia czosnek i zioła
2 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzane na patelni masło wrzucamy zamrożony szpinak, podsmażamy do rozmrożenia i odparowania wody, dodajemy zgnieciony przez praskę czosnek, solimy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.

Żółtka ucieramy, dodajemy ubita pianę z białek. Następnie po trochu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta przekładamy wystudzony szpinak, delikatnie mieszamy do jednolitej masy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkoptu, jeszcze ciepły wyjmujemy i zawijamy biszkopt w ściereczkę ( biszkopt nie wyschnie i nie będzie  pękał przy zwijaniu). 
W tym czasie mieszamy w miseczce oba twarożki, dodajemy szczypiorek. Rozwijamy biszkopt, smarujemy twarożkami, na nim układamy plastry wędzonego łososia i zwijamy w roladę. Gotową roladę zawijamy w folie aluminiową i odkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po schłodzeniu kroimy w plastry.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz