poniedziałek, 17 lutego 2014

FLAKI PO STAROPOLSKU


SKŁADNIKI:

2kg flaków krojonych, parzonych
1kg wołowiny 
włoszczyzna
sól, pieprz, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki masła
2 łyżki mąki na zasmażkę

Sposób przygotowania:

Flaki wrzucamy do garnka z zimna wodą, zagotowujemy, odcedzamy i płuczemy. Czynność powtarzamy trzykrotnie.
W drugim garnku przygotowujemy bulion wołowy. Wrzucamy wołowinę do zimnej wody, zagotowujemy, odszumować. Włoszczyznę kroimy w kostkę dodajemy do wołowiny, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem (flaki lubią dużo majeranku), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy wołowinę, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu, dodajemy odcedzone flaki i gotujemy do miękkości flaków. Na koniec, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, krótko przesmażamy i dodajemy do gotujących się flaków, doprawiamy do smaku.
Podajemy ze świeżą bułeczką ;)





Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz