HISZPAŃSKA PAELLA
SKŁADNIKI:
4 skrzydełka
pół laski kiełbasy Chorizo
1 opakowanie gotowanych małży (bez muszli)
200g. fasoli zielonej, szerokie strączki (Bachoqueta, Marconi)
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g. ryżu do paelli
sól, pieprz, curry
oliwa
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy skrzydełka, obsmażamy z każdej strony. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w pół centymetrowe plastry kiełbasę Chorizo.
Przesmażamy wszystko razem ok. 5 minut i dodajemy pokrojona fasolę, przyprawiamy solą, pieprzem.
Wlewamy wodę, tak aby przykryła wszystkie składniki na patelni, dodajemy łyżeczkę curry i gotujemy ok. 20 minut.
Następnie dodajemy ryż do paelli, odgarniamy wszystko na boki i usypujemy ryż przez środek patelni od brzegu do brzegu do wysokości płynu.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut następnie dodajemy małże i dusimy jeszcze ok. 15 minut, w razie potrzeby uzupełniać potrawę wodą, pilnować żeby ryż się nie przypalił.
Na koniec przykrywamy i zestawiamy z gazu na 5 minut, żeby ryz sam "doszedł".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz