sobota, 22 lutego 2014

SPAGHETTI  BOLOGNESE





SKŁADNIKI:

400g. mięsa mielonego wołowego
pół paczki makaronu spaghetti
400ml przecieru pomidorowego w kartonie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano
2 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
1 łyżka startego parmezanu
100g. startej mozzarelli
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Wstawiamy wodę na makaron, w tym czasie przygotowujemy sos.
Na rozgrzana oliwę wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem, po zeszkleniu dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, oregano i świeżą, posiekaną bazylię, brązowy cukier i dusimy razem ok. 30 minut. W tym czasie powinien dojść nam makaron.
Na koniec do sosu dodajemy starty parmezan.
Odcedzamy makaron i nie przelewamy zimna wodą. Nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startą mozzarellą. 
Przystrajamy listkiem świeżej bazylii.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz