poniedziałek, 10 lutego 2014

PIERŚ Z KACZKI W SOSIE JABŁKOWO-ŚLIWKOWYM





SKŁADNIKI:

4 piersi z kaczki (za skórą)
2 duże jabłka
0,5kg ciemnych śliwek (np. węgierki) lub gotowy sos Śliwkowy & Hoi sin
1 cebula
sól, pieprz
1-2 łyżeczki brązowego cukru
 

Sposób przygotowania:

Piersi nacinam od strony skóry i układam na zimnej patelni, przyprawiam solą i pieprzem, stawiam patelnię na mały ogień i wytapiam tłuszcz, który jest pod skórą. Obracam i obsmażam krótko z drugiej strony na wytopionym tłuszczu. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni C ( z termoobiegiem), piersi przekładam na nagrzaną w piekarniku blachę skórą do dołu i piekę ok. 10-12 minut. Po podpieczeniu wyjmuję i odstawiam na 10 minut żeby "odpoczęły", wtedy kroję w plastry.


Na wytopiony tłuszcz, który mi został na patelni szklę cebulę, dodaję obrane i pokrojone w kostkę jabłka i śliwki, krótko przesmażam razem i dodaję brązowy cukier, duszę ok 15 minut do uzyskania gęstego sosu, do duszenia można dolać odrobinę wody.
Zamiast śliwek można użyć gotowego sosu  Śliwkowego Hoi sin, potrawa będzie wersją bardziej pikantną :)

 Podawać z ryżem lub młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką :)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz