OCZY CARYCY
SKŁADNIKI:
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szkl.cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl.oleju
6 białek
1,5 szkl.cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl.oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl.oleju
Krem:
budyń śmietankowy lub waniliowy
kostka masła
okrągłe biszkopty
2 galaretki czerwone (ja dałam zielone)
Sposób przygotowania:
Ciasto jasne:
Białka ubijam na sztywno z cukrem. Dodaję pozostałe składniki. Mieszam.
Ciasto ciemne:
Żółtka z jajkami ucieram z cukrem. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Mieszam. Na blachę wykładam na przemian jasne i ciemne ciasto.
Piekę 30-40 min, w temp. 180 stopni C
Krem:
Budyń gotuję wg przepisu na opakowaniu. Studzę, ucieram z masłem.
Po upieczeniu ciasto przekrawam na 2 placki. Na jednym kładę połowę kremu, na krem biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wykładam mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę kładę resztę kremu i przykrywam drugim plackiem.
Po upieczeniu ciasto przekrawam na 2 placki. Na jednym kładę połowę kremu, na krem biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wykładam mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę kładę resztę kremu i przykrywam drugim plackiem.
Na wierzch polewa czekoladowa lub lukier.
Przed podaniem schłodzić w lodówce ok 2-3 godz.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz