wtorek, 11 lutego 2014

BIGOS





SKŁADNIKI:

2kg kiszonej kapusty
2kg słodkiej kapusty
1 duża golonka ok.800g
1 laska kiełbasy wędzonej
1-2 marchewki
grzyby suszone (najlepiej borowiki)
przecier pomidorowy
1 duża cebula
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną pokroić, słodką poszatkować, marchew zetrzeć na grubych oczkach i wszystko wrzucić do dużego garnka razem z golonką. Zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy, przykryć i gotować na małym ogniu, im dłużej tym lepszy bigos, najlepiej 2 dni :)
Grzyby zalać wrzątkiem, zostawić pod przykryciem pół godziny i dodać do kapusty.
Kiedy golonka się rozpadnie, wyjąć kości, przesmażyć kiełbasę i cebulę pokrojoną w dużą kostkę i przełożyć do kapusty.
Na koniec dodać przecier pomidorowy, krótko zagotować, po dodaniu przecieru pilnować żeby się nie przypalił, ja zawsze jeszcze troszkę dosładzam brązowym cukrem ;)
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz