poniedziałek, 3 lutego 2014

DEVOLAY Z SEREM Z ŻURAWINĄ





SKŁADNIKI:

4 porcje piersi z kurczaka
100g sera z żurawiną (wensleydale cheese with cranberries)
100g masła
sól, pieprz

Na panierkę:
mąka, jajko, bułka tarta 
(do roztrzepanego jajka dodałam 3 łyżki słodkiej śmietany, sól i pieprz)
Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka opłukałam i osuszyłam. Rozkroiłam (nie do końca) w połowie grubości i rozbiłam. Przyprawiłam solą i pieprzem. Ser i masło pokroiłam w słupki, ułożyłam na każdej porcji mięsa i zawinęłam, następnie obtoczyłam w mące, jaku i na końcu w bułce tartej.   Nie spinałam wykałaczkami, panierka bardzo dobrze trzymała mięso. W między czasie rozgrzałam oliwę na patelni. Krótko przesmażyłam z każdej strony  i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut.
Nie wrzucam na wysoki tłuszcz, tak przyrządzone devolaye są miękkie i bardzo soczyste a panierka nie jest spalona.
Podałam z frytkami i surówką z czerwonej kapusty :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz