piątek, 31 stycznia 2014

ZAPIEKANKA CZTERY SERY





Mam tu coś dla miłośników serów, dosłownie ser zapiekany z serem :) 
Niebo w gębie.. bardzo dobra propozycja na spotkanie towarzyskie przy butelce wina :)
Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

Makaron ślimaki 500g lub inny ulubiony
50g sera red leicester
50g sera cheddar
50g sera gloucester
200g sera mozzarella  do posypania na wierzch
1 cebula
2 ząbki czosnku
100g masła
1 łyżka mąki
1 jajko
100ml białego wina
300ml mleka
sól, pieprz
krakersy paprykowe np. TUC

Sposób przygotowania:
Ugotować makaron al dente.
Na patelni rozgrzewam masło, szklę cebulę i czosnek, dodaję łyżkę mąki i mieszam, chwilę przesmażam. 

Wlewam mleko i wbijam jajko, mieszam do zagotowania (jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka), wlewam wino, wrzucam starte 3 sery (mozzarella zostaje na posypanie) i mieszam na małym ogniu aż się rozpuszczą.

 Doprawiam do smaku sola i pieprzem.
Do szklanego naczynia wrzucam makaron i zalewam przygotowanym sosem, mieszam.
 Zasypuję startą mozzarellą a na nią zmiksowane w blenderze krakersy. Jeśli nie dostaniecie paprykowych krakersów możecie użyć zwykłych i 
dosypać łyżeczkę słodkiej papryki.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C
 ( z termoobiegiem lub na 180 bez term). na 35 minut.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz