poniedziałek, 27 stycznia 2014

CIASTO BANANOWE






..chyba w każdym domu zostają się prze dojrzałe banany i nie wiemy co z nimi zrobić, wyrzucić czy może ktoś je jeszcze zje, dlatego polecam ciasto bananowe i problem bananów znika :)

SKŁADNIKI:

3-4 bardzo dojrzałe banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki oleju
75g posiekanych orzechów  włoskich
50g groszków czekoladowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obieram banany ze skórki, wrzucam do miski i rozgniatam widelcem, dodaję olej, jajko, cukier i miksuję. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewam, dodaję do masy bananowej i niezbyt dokładnie mieszam, dodaje orzechy, groszek czekoladowy i przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą formy keksowej (jeśli jest teflonowa to nie trzeba tego robić), można również użyć papieru do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do 160 st. C z termoobiegiem ( 180 st. C bez termoobiegu), piekę 1-1,5 godz.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, wbity w ciasto po wyjęciu powinien być suchy.
Powodzenia!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz