czwartek, 23 stycznia 2014

KARTACZE, CEPELINY LITEWSKIE






Cepeliny litewskie zwane również kartaczami lub pyzami ziemniaczanymi. Jak zwał tak zwał ile by ich nie było zawsze jest za mało :) Można je przyrządzać z mięsem lub same ziemniaczane, oczywiście okrasa obowiązkowa! Zatem zabieramy się do dzieła :)

SKŁADNIKI:

3 kg ziemniaków surowych
1,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
700 gr. mięsa mielonego
6 cebul
300 gr boczku surowego lub wędzonego
Sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, 

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki ścieram i odciskam z nich wodę, najlepiej nadaje się do tego pielucha tetrowa :) Odcedzam mocno, aż ziemniaki będą suche, jak woda po ziemniakach się ustoi zlewam a ostały na dnie krochmal dodaję do masy ziemniaczanej, ścieram 2-3 cebule,  dodaję obrane i przepuszczone przez praskę gotowane ziemniaki, 2 łyżeczki soli i wyrabiam masę, powinna być sztywna, w miarę zbita. Jeśli masa jest za rzadka można dosypać mąki ziemniaczanej ale powinno być dobrze.
Farsz:  do mięsa mielonego ścieram cebulę na drobnych oczkach, doprawiam solą, pieprzem i  majerankiem, lubię dorzucić garść natki pietruszki do masy, dla bogatszego farszu dołożyłam przesmażony boczek z cebulką ;)
Wyrabiam duże kule, robię dołek i wkładam farsz, zlepiam dokładnie, żeby nie było pęknięć tworząc owalne pyzy i wrzucam do osolonej, wrzącej wody. Najlepiej użyć duży gar i dużo wody żeby nic się nie posklejało ;)
Gotować na bardzo małym ogniu ok 30-40 minut ( najlepiej sprawdzić jednego dla pewności czy nie jest w środku surowy ).
W czasie gdy się gotują można przygotować okrasę. Boczek i cebulkę kroję w kostkę i smażę na złoto.

Ugotowane cepeliny ostrożnie wyjmuję łyżką cedzakową, okraszam i podaję. Pycha!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz