czwartek, 23 stycznia 2014

GROCHÓWKA NA WĘDZONCE



Każdy robi grochówkę na swój sposób, generalnie podstawą jest coś wędzonego, zwykle gotuje na wędzonych żeberkach ale tym razem użyłam wędzonego, surowego boczku. 
Groch najlepiej namoczyć dzień wcześniej, w innym razie nasza zupa będzie kolacją ;)

SKŁADNIKI:

1 opak. grochu łuskanego
700 g. boczku surowego wędzonego lub żeber wędzonych
300 g. chudej kiełbasy np. toruńska
Ziemniaki
Włoszczyzna
Cebula
Majeranek, sól, pieprz
Liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

 Do garnka z wodą wkładam boczek, w między czasie obieram włoszczyznę. Pora, seler i pietruszkę wrzucam całe żeby później łatwo się ich pozbyć, marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
Po zagotowaniu dodaję groch razem z wodą, w której się moczył. Doprawiam do smaku. 
Na patelni podsmażam kiełbasę pokrojoną w grubą kostkę i cebulę. Dodaję do zupy.
Gotuję do momentu aż groch  popęka i będzie na wpół miękki, wtedy wrzucam ziemniaki.
Jeszcze raz doprawiam, nie żałuję majeranku, musi być go duuuużo ;)
Gdy ziemniaki zaczną  się rozgotowywać to znaczy, że nasza zupa jest gotowa.
Podaje ze świeżymi, chrupiącymi bułeczkami.




Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz