POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE SZPINAKIEM I FETĄ
SKŁADNIKI:
polędwica wieprzowa ok. 600 g.
szpinak mrożony brykiet (pół opakowania)
ser feta 150 g.
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwicę nadcinam wzdłuż i rozbijam.
Przyprawiam solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam zamrożony szpinak, smażę aż zmięknie i dodaję czosnek, doprawiam do smaku.
Wystudzony szpinak przekładam do miski, dodaję rozdrobniona fetę i mieszam do jednolitej masy.
Otrzymanym farszem smaruję polędwiczkę i ciasno zwijam w roladę. Związuję lub spinam wykałaczkami jak na zdjęciu.
Obtaczam w przyprawach i ziołach ( które lubię :)
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut żeby "odpoczęła" :)
Pokroiłam w plastry, ja podałam z kaszą gryczaną wymieszaną z ryżem i sosem śmietanowo pieczarkowym.
Składniki:
Pieczarki
Cebula
Słodka śmietana 18%
Pieczarki oczyszczam, cebulę kroję w kostkę, szklę na rozgrzanej oliwie, dodaję pokrojone pieczarki i smażę aż odparuje z nich woda, wlewam śmietanę i doprawiam do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz