środa, 22 stycznia 2014

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA ZE SZPINAKIEM I FETĄ






SKŁADNIKI:

polędwica wieprzowa ok. 600 g.
szpinak mrożony brykiet (pół opakowania) 
ser feta 150 g.
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwicę nadcinam wzdłuż i rozbijam.
Przyprawiam solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam zamrożony szpinak, smażę aż zmięknie i dodaję czosnek, doprawiam do smaku. 
Wystudzony szpinak przekładam do miski, dodaję rozdrobniona fetę i mieszam do jednolitej masy.
Otrzymanym farszem smaruję polędwiczkę i ciasno zwijam w roladę. Związuję lub spinam wykałaczkami jak na zdjęciu.
Obtaczam w przyprawach i ziołach ( które lubię :)
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut żeby "odpoczęła" :)

Pokroiłam w plastry, ja podałam z kaszą gryczaną wymieszaną z ryżem i sosem śmietanowo pieczarkowym. 

Szybki przepis na sos

Składniki:
Pieczarki
Cebula
Słodka śmietana 18% 

Pieczarki oczyszczam, cebulę kroję w kostkę, szklę na rozgrzanej oliwie, dodaję pokrojone pieczarki i smażę aż odparuje z nich woda, wlewam śmietanę i doprawiam do smaku.

Smacznego! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz