niedziela, 28 grudnia 2014

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I JAGODAMI


SKŁADNIKI:

Masa serowa:
1kg zmielonego twarogu
300g białej czekolady
1/3 szklanki cukru
2 białka jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400g jagód 

Spód:
200g kruchych herbatników/ciastek
1 łyżka kakao
70g masła
50g ciemnej czekolady

Kruszonka:
100g mąki pszennej
60g masła schłodzonego
60g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wniliowego

Sposób przygotowania:

Dno tortownicy o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka dokładnie pokruszyć ( użyłam blendera), dodać kakao oraz masło roztopione z czekoladą, dobrze wymieszać i wyłożyć dno tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki a w tym czasie przygotować masę serową.


Jagody opłukać i osuszyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej


 i lekko przestudzoną połączyć z masą serową, dodać cukier, białka, mąkę ziemniaczaną.
 Przełożyć na przygotowany spód,


na masę serową wysypać jagody, lekko wcisnąć w masę serową


Przygotować kruszonkę, schłodzone masło zetrzeć na tarce prosto do mąki, dodać oba cukry i rozetrzeć. Kruszonka powinna być sypkiej konsystencji, posypać na wierzch jagód.


Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C. Piec przez 80 minut, aż masa będzie zastygnięta. Od razu wyjąć i wystudzić, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.







Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz