niedziela, 14 grudnia 2014

GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM




SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
7 g drożdży instant ( w proszku )
szczypta soli
2 jajka
40g masła
3/4 szklanki ciepłego mleka

400 g masy makowej ( z puszki )

 Na lukier:

2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ciepłej wody
pół łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie suche składniki czyli cukier, drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ciepłe mleko i rozpuszczone, ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.





Każdą z nich rozwałkować na cienki placek o średnicy 26 cm.
Spód od tortownicy lub formę od tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i rozsmarować 1/3 część masy makowej pozostawiając brzeg bez masy, to samo powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć czwarty krążek. Odkroić nadmiar ciasta wystający poza formę, brzegi docisnąć widelcem żeby się skleiły.





Na środek ciasta postawić szklankę i pokroić je jak tort na 16 kawałków pozostawiając środek bez nacinania.


Następnie bierzemy dwa sąsiadujące ze sobą kawałki i przekręcamy po dwa razy w przeciwnych do siebie kierunkach.





Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Posmarować lukrem ( wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem ).





Dobra rada, z pozostałego ciasta i masy makowej można zapleść warkocz i upiec.




Nic nie może się zmarnować ;)
Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz