sobota, 7 czerwca 2014

ZUPA GULASZOWA


SKŁADNIKI:

400 g mięsa wołowego gulaszowego
200 g pieczarek
3 plastry boczku wędzonego
1 cebula
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 por
3 marchewki
0,5 kg ziemniaków
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz, sól
papryka słodka
przyprawa do gulaszu
1 łyżka smalcu

Sposób wykonania:

Mięso kroimy w gruba kostkę, obsmażamy na smalcu rozgrzanym w garnku, dodajemy pokrojony boczek, posiekaną cebulę,  przesmażamy chwile razem i dodajemy czosnek, posiekany por, sparzone obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory, marchewkę i pieczarki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Mieszamy i wlewamy 2,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy 1 łyżką papryki słodkiej oraz przyprawą do gulaszu. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godziny, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości mięsa, ok 40 minut.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz