sobota, 7 czerwca 2014

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKĄ PIANKĄ



SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

2,5 szklanki mąki pszennej
250 g. margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić, 2/3 ciasta zetrzeć do nasmarowanej tłuszczem blachy ( 24x34), wyrównać wierzch i podpiec do zrumienienia w temperaturze 190 stopni C przez ok 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Resztę ciasta 1/3 włożyć do zamrażalnika.

PIANKA:

5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju lub oliwy

Dodatkowo:

0,5 kg truskawek 
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kiedy podpieczony spód wystygnie zaczynamy ubijać jajka. Po ubiciu na sztywno dodajemy pomału cukier i cukier wanilinowy. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując by dobrze się rozpuścił cukier i budyń, strużką wlewamy olej i mieszamy do połączenia.

Na podpieczony spód ciasta wylewamy ubitą piankę, wyrównujemy i gęsto układamy połówki truskawek, lekko wepchnąć w pianę. 


Na wierzch ścieramy schłodzoną część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.







Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz