KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g. margaryny lub masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto i podzielić, 2/3 ciasta zetrzeć do nasmarowanej tłuszczem blachy ( 24x34), wyrównać wierzch i podpiec do zrumienienia w temperaturze 190 stopni C przez ok 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Resztę ciasta 1/3 włożyć do zamrażalnika.
PIANKA:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1/2 szklanki oleju lub oliwy
Dodatkowo:
0,5 kg truskawek
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Kiedy podpieczony spód wystygnie zaczynamy ubijać jajka. Po ubiciu na sztywno dodajemy pomału cukier i cukier wanilinowy. Następnie powoli wsypujemy proszek budyniowy cały czas miksując by dobrze się rozpuścił cukier i budyń, strużką wlewamy olej i mieszamy do połączenia.
Na podpieczony spód ciasta wylewamy ubitą piankę, wyrównujemy i gęsto układamy połówki truskawek, lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch ścieramy schłodzoną część kruchego ciasta.
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz