ZAKWAS ŻYTNI CHLEBOWY
SKŁADNIKI:
mąka żytnia
woda przegotowana, ciepła
Sposób przygotowania:
Przygotowanie polega na codziennym dokarmianiu zakwasu świeżą porcją mąki i wody.
A wiec zaczynamy:
Dzień 1 :
W słoiku wymieszać pół szklanki mąki z pół szklanki letniej wody, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte gazą.
Dzień 2 :
Dodać taką samą porcję mąki i wody do słoika, zamieszać, odstawić.
Dzień 3,4,5 :
Codziennie rano dodawać po 2 łyżki mąki i wody do słoika a co wieczór zamieszać.
Dzień 6,7 :
Codziennie rano dodawać po 1 łyżce mąki i wody do słoika a co wieczór zamieszać.
Po 7 dniach zakwas gotowy do użycia, możemy go przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce 2-3 tygodnie.
Do przygotowania kolejnego zakwasu używamy pół szklanki "starego" zakwasu i powtarzamy czynności z dnia 3 do 7. Okres przygotowania skraca nam się wtedy do 5 dni.
Udanych wypieków!
Przepis na mój chlebek znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz