sobota, 7 czerwca 2014

ZAKWAS ŻYTNI CHLEBOWY



SKŁADNIKI:

mąka żytnia
woda przegotowana, ciepła

Sposób przygotowania:

Przygotowanie polega na codziennym dokarmianiu zakwasu świeżą porcją mąki i wody.
A wiec zaczynamy:

Dzień 1 :
W słoiku wymieszać pół szklanki mąki z pół szklanki letniej wody, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte gazą.

Dzień 2 :
Dodać taką samą porcję mąki i wody do słoika, zamieszać, odstawić.

Dzień 3,4,5 :
Codziennie rano dodawać po 2 łyżki mąki i wody do słoika a co wieczór zamieszać.

Dzień 6,7 :
Codziennie rano dodawać po 1 łyżce mąki i wody do słoika a co wieczór zamieszać.

Po 7 dniach zakwas gotowy do użycia, możemy go przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce 2-3 tygodnie.
Do przygotowania kolejnego zakwasu używamy pół szklanki "starego" zakwasu i powtarzamy czynności z dnia 3 do 7. Okres przygotowania skraca nam się wtedy do 5 dni.

Udanych wypieków!
Przepis na mój chlebek znajdziecie tutaj.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz