sobota, 7 czerwca 2014

CHLEB DO ŻURKA


SKŁADNIKI:

Z podanych poniżej składników wychodzi 5 średnich chlebków/miseczek ;)

 Na zaczyn
pół szklanki wcześniej przygotowanego zakwasu ( przepis na zakwas )
250 g mąki pszennej chlebowej ( strong lub very strong )
325 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży

Wszystkie składniki razem wymieszać, pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na całą noc.

Na ciasto właściwe
600 g mąki pszennej
10g soli
cały zaczyn

Wyrobić ciasto z podanych składników, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 5 części, uformować kule i odstawić do ponownego wyrośnięcia.


Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy 15-20 minut.
Po upieczeniu, studzimy i wykrawamy pokrywki, wybieramy miąższ i mamy gotowe miseczki na żurek.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz