czwartek, 15 maja 2014

PIEROGI ZE SZPINAKIEM



SKŁADNIKI:

600g mąki pszennej
400g mrożonego szpinaku (brykiet)
300ml gorącej wody
3 łyżki masła
4 ząbki czosnku
2 duże cebule
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym maśle szklimy posiekane 2 cebule, dodajemy zamrożony szpinak i zgnieciony przez praskę czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto:
Mieszamy mąkę z gorącą wodą, szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółka i lepimy pierożki.


Gotowe pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia. 
Podawać ze zrumienioną cebulką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz