PIEROGI ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI:
600g mąki pszennej
400g mrożonego szpinaku (brykiet)
300ml gorącej wody
3 łyżki masła
4 ząbki czosnku
2 duże cebule
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekane 2 cebule, dodajemy zamrożony szpinak i zgnieciony przez praskę czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto:
Mieszamy mąkę z gorącą wodą, szczyptą soli i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dość cienko, wykrawamy szklanką kółka i lepimy pierożki.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie ok 5 minut od wypłynięcia.
Podawać ze zrumienioną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz