wtorek, 13 maja 2014

MIĘSNA BABKA Z DUSZĄ



SKŁADNIKI:

400g mięsa mielonego wołowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
czerstwa bulka
sól, pieprz
papryka słodka
mieszanka mrożonych warzyw (fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, marchewka)
Dodatkowo dodałam mięso i warzywa z rosołu:
2 udka z kurczaka
gotowana marchewka i pietruszka 

Sos pomidorowy:
3 łyżki puree pomidorowego (w tubce)
0,5 litra wody
sól, pieprz, cukier do smaku
kilka listków świeżej bazylii 
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, startą na drobnych oczkach jedną cebulę, sprasowany ząbek czosnku, pokrojone w grubą kostkę gotowaną marchewkę, pietruszkę i mięso z udek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wyrabiamy.

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część masy wkładamy do naczynia przykrywając dno i bok dookoła, 


następnie wsypujemy mrożone warzywa i cebule pokrojona w piórka. Posypać szczyptą soli.




Wszystko przykryć pozostałą częścią mięsa.


Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.
Nie wstawiać prosto z lodówki do piekarnika żeby naczynie nam nie pękło, zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez  75 minut.

Kiedy babka nam się piecze, przygotować sos pomidorowy.
Zagotować wodę, dodać puree z pomidorów, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Pogotować na małym ogniu 15 minut. Zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą. Na koniec wrzucić posiekaną świeżą bazylię.

Po wyjęciu babki z piekarnika odczekać 10 minut, następnie obracając wyłożyć z naczynia na talerz.


Polać przygotowanym sosem pomidorowym.





Podawać z młodymi ziemniaczkami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz