ŁOSOŚ Z RISOTTO I GRILOWANYM BAKŁAŻANEM
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
4 filety świeżego łososia
125g ryżu do risotto
100g mieszanki mrożonych warzyw ( kukurydza, groszek, marchewka, fasolka )
0,5 l bulionu warzywnego
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 limonka
bakłażan
oliwa
czosnek gramulowany
sól, pieprz
świeży koperek
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy mrożone warzywa, chwilę przesmażamy i dodajemy ryż. Smażymy minutę i stopniowo podlewamy ryż bulionem, mieszamy i co jakiś czas uzupełniamy wchłonięty bulion, gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki, zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 5 minut.
Filety z łososia posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki, układamy na blasze wysmarowanej oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 15 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Bakłażana myjemy, kroimy w grube plastry, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem, najlepiej przyprawić sobie wcześniej i wstawić do lodówki na pół godziny.
Grilujemy z obu stron po 2-3 minuty.
Jeśli nie posiadamy domowego grilla można zapiec bakłażana w piekarniku, ok 200 stopni C przez 10 minut.
Jeśli nie posiadamy domowego grilla można zapiec bakłażana w piekarniku, ok 200 stopni C przez 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz