poniedziałek, 9 czerwca 2014

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM


SKŁADNIKI:

Na nadzienie:

1 opakowanie makaronu cannelloni
400g mięsa mielonego wołowego
1 jajko
2 plastry wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 łyżka świeżego kopru
sól, pieprz

Na sos:

250ml przecieru pomidorowego
1 szklanka wody
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
1 cebula
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

300g mieszanki tartych żółtych serów ( Cheddar i Mozzarella )

Sposób przygotowania:

Przygotowanie  farszu.
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą,świeże zioła, sprasowany ząbek czosnku. Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy razem z cebulą, po przestudzeniu dodajemy do masy z mięsem mielonym, dobrze wyrabiamy.



Sos.
Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek, mąkę kukurydzianą, krótko przesmażamy, 


dodajemy przecier, cukier, wszystkie przyprawy i zioła, doprowadzamy do wrzenia i podlewamy wodą.
Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu.


Proponuję na "sucho" ułożyć rurki w naczyniu, w którym chcemy zapiekać, żeby wiedzieć ile rurek będziemy nadziewać. Weszło mi 22 sztuki ale 2 odjęłam, żeby było miejsce na sos pomiędzy nimi.


Rurki  faszerujemy mięsem mielonym i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym, ważne żeby makaron był całkowicie zakryty, wtedy będzie pewność, że makaron wyjdzie miękki.


 Posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 30 minut.








Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz